AMSTERDAM - De Nederlandse vrouw draagt van alle Europese vrouwen het meest plat schoeisel en draagt ook het vaakst ongehakte schoenen.

Dit blijkt uit onderzoek van een online schoenenwinkel onder 3.500 mannen en vrouwen uit zeven verschillende Europese landen.

Hen werd gevraagd naar hun online koopgedrag, schoenrituelen en online versus offline winkelen .

Nederlandse vrouwen scoren onder het gemiddelde als het gaat om schoenen met hakken. Italiaanse, Poolse en Engelse vrouwen dragen de hoogste schoenen met hakken van boven de zeven of soms boven de tien centimeter.

Nederlanders kopen daarentegen schoenen met een kleine hak van drie centimeter of een medium hak van tussen de vier en zes centimeter. De drie belangrijkste aankoopcriteria die Europeanen hebben van schoenen zijn: comfort, prijs en kwaliteit. Nederlanders hechten wel iets meer waarde aan de prijs dan andere Europeanen.

Online

De Nederlandse vrouw kocht in 2012 gemiddeld drie paar schoenen. Bij de mannen was dit gemiddeld 2,4 paar schoenen. De helft van de respondenten gaf aan minimaal één keer online schoenen te hebben gekocht. Vooral Nederlandse en Duitse vrouwen kopen vaker online schoenen dan mannen.

De Nederlandse vrouw geeft wel meer uit aan schoenen: per paar besteedt ze gemiddeld 150 euro. Dat is meer dan wat Fransen, Spanjaarden, Duitsers, Italianen en Polen uitgeven.

Geen mode-identiteit

Nederlanders omschrijven hun eigen stijl als ontspannend en cool. De respondenten werden gevraagd hoe zij de stijl van andere Europeanen zouden omschrijven. Zij gaven aan geen sterke associatie bij Nederlanders te hebben.