HOOFDDORP - Het aanhouden van een vegetarisch of veganistisch dieet zou van positieve invloed zijn op iemands seksleven. Zo zou het eten van veel soja de seksuele activiteit verhogen.

Dit blijkt uit onderzoek van Michael Wasserman dat werd gepubliceerd in het tijdschrift Hormones and Behavio.

Het onderzoek is het eerste waarbij door observatie een verbinding wordt gemaakt tussen het geslachtshormoon fyto-oestrogeen, dat in planten voorkomt, en in het wild levende apen. Experts zeggen dat mensen waarschijnlijk vergelijkbare effecten van de verbinding ervaren, zo schrijft Daily Mail.

Elf maanden lang observeerden Wasserman en zijn team een groep rode franjeapen in Oeganda, waarbij ze vastlegden wat de primaten aten. Daarbij letten zij op vertoonde agressie, de frequentie van paring en de tijd besteed aan verzorging. Ook verzamelden de onderzoekers uitwerpselen om veranderingen in de hormoonspiegel te beoordelen.

Soja bevordert seksleven

Uit het onderzoek kwam naar voren dat hoe meer sojahoudende bladeren er door de mannelijke franjeapen werden gegeten, hoe hoger de levels van het geslachtshormoon waren. Door de verhoogde hormoonlevels namen de apen meer tijd voor seks dan voor persoonlijke verzorging.

Omdat vegetariërs meer soja en plantaardige producten eten dan vleeseters, zou dit de kans op verhoogde seksuele activiteit bij mensen ook kunnen vergroten.

Veganisten

Onderzoek van PETA, een liefdadigheidsinstelling voor dieren, claimt ook dat groenten en fruit de sleutel zijn tot mannelijkheid. Volgens de instelling maak je je seksleven al snel pikanter door over te stappen op een veganistisch dieet.

Het goede doel stelt dat cholesterol in vlees, eieren en zuivelproducten belangrijke slagaders verstopt, waardoor het de doorstroming van bloed vertraagt, onder andere naar organen die van vitaal belang zijn in de slaapkamer.

“Als het aankomt op seks hebben veganisten het uithoudingsvermogen om het feestje de hele nacht te laten duren”, aldus Mimi Bekhechi, adjunct-directeur van de Britse PETA.