AMSTERDAM - Yoko Ono vierde haar creativiteit al eens bot op kunst, muziek, films en boeken, nu brengt ze haar eigenzinnige visie tot leven in een mannencollectie.

Ono creëerde in samenwerking met Opening Ceremony een herenlijn bestaande uit 18 stuks, die eind november in gelimiteerde oplage van 52 stuks per item verkrijgbaar zullen zijn bij alle vestigingen van de concept store.

De collectie is gebaseerd op een serie tekeningen getiteld Fashions for Men, die Ono als cadeau voor John Lennon ter gelegenheid van hun huwelijk schetste in 1969.

Ono maakte speelse tekeningen van op maat gemaakte items, sportkleding, schoeisel, hoofddeksels en andere accessoires, gebundeld in een boek dat ook verkrijgbaar zal zijn bij Opening Ceremony.

De lijn bestaat uit een speelse collectie, met een trui met gaten bij de tepels, een broek met de vorm van een hand over het kruis genaaid, broeken en blazers van jersey en tops van gaas.

Inspiratie

"Ik werd voor Fashions for Men geïnspireerd door mijn eigen man en hoe goed hij er altijd uit zag. Ik vond het jammer als we geen kleding maakten om zijn sexy lichaam te benadrukken", vertelde Ono 43 jaar geleden. "Toen ik het hem gaf werd hij nog meer verliefd op me."

"Ik denk dat ze gewoon gevallen is voor John's lichaam en dat ze alle delen van zijn lichaam die ze mooi vond wilde laten zien", vertelt Humberto Leon, medeoprichter van Opening Ceremony aan WWD. "Er zit iets heel moois in dat sentiment en we hebben de tekeningen vrij realistisch vertaald naar echte kledingstukken."