SCHEVENINGEN - Liefhebbers van de 'Hollandse nieuwe' kunnen vanaf woensdag 5 juni weer haring kopen bij vishandels in Nederland. 

Op die dag wordt het eerste vaatje nieuwe haring geveild op de visafslag in Scheveningen, zo heeft het Nederlands Visbureau vrijdag bekendgemaakt.

Eind mei bevindt de haring zich in het juiste biologische stadium om tot maatje te kunnen worden verwerkt, zegt de vissector.

Dat betekent dat de haring op dat moment voldoende vetreserves heeft opgebouwd en nog niet aan de voortplanting is begonnen. De gehele jaarvoorraad nieuwe haring wordt vervolgens in 6 weken tijd gevangen.

Recordbedrag

De veiling van het eerste vaatje nieuwe haring bracht vorig jaar een recordbedrag van 95.000 euro op. De opbrengst daarvan wordt traditioneel aan een goed doel toegekend.

Jaarlijks wordt 30 miljoen kilo haring verwerkt tot 'Hollandse nieuwe', oftewel 200 miljoen haringen. Daarvan worden er 85 miljoen in Nederland gegeten.

In België en Duitsland, waar het haringseizoen eveneens op 5 juni van start gaat, worden er respectievelijk 15 en 100 miljoen weggehapt.