AMSTERDAM - Een derde van de Nederlanders eet slechts een keer per maand of minder vis. De aanbevolen hoeveelheid is twee keer per week.

Ruim 85 procent van de Nederlanders eet niet voldoende vis per week. Een van de oorzaken is de prijs, maar liefst 32 procent van de Nederlanders vindt het te duur om het regelmatig op het menu te zetten.

Ook de bereiding is een reden het niet te eten, 30 procent van de ondervraagden zou het vaker eten als ze wisten hoe ze het moeten bereiden. Daarnaast zijn sommige Nederlanders zelfs vies van een filet. Een kwart heeft een hekel aan het schoonmaken, 14 procent vindt de geur vies en nog eens 14 procent vindt het gewoonweg niet lekker.

Duurzaamheid

Als er wél vis op het menu staat, kijkt de helft van de Nederlanders of deze duurzaam gevangen is. 71 procent vindt het belangrijk dat er voldoende vis is voor de komende generaties.

Het onderzoek is uitgevoerd door een onafhankelijk onderzoeksbureau onder 839 respondenten van 18 jaar en ouder.