HOOFDDORP - De afgelopen jaren is het aantal Britten dat alleen woont aanzienlijk gestegen. Bovendien blijft het aantal getrouwden dalen.

Dit blijkt uit onderzoek van een Brits statistiekenbureau. Het aantal alleenwonenden is met 50 procent gestegen sinds 1990, schrijft Female First. De daling in het aantal huwelijken zorgt ervoor dat een groot aantal Britten nu alleen leeft, zonder partner of kinderen die hen gezelschap houden. In 1996 was 16 procent gescheiden of nog nooit getrouwd, in 2012 geldt dit voor 28 procent.

Het grootste gevoel van eenzaamheid wordt ervaren door mensen van middelbare leeftijd. In de leeftijd van 45 tot 64 jaar wonen bijna 2,5 miljoen mensen alleen. Dit zou met name te maken hebben met de babyboom in de jaren '50 en '60.

Scheiden

De grote stijging is ook het gevolg van het aantal mensen dat op middelbare leeftijd scheidt en het daarna moeilijk vindt opnieuw een geliefde te vinden. Het aantal alleenwonende mannen stijgt bovendien nog harder dan het aantal vrouwen.

Woningmarkt

De enorme stijging in alleenstaanden heeft veel invloed op de Britse woningmarkt. Veel mensen zijn op zoek naar onroerend goed, waardoor de vraag alleen maar hoger wordt. Toch is gebleken dat er nu 26,4 miljoen woningen zijn in Groot-Brittannië, een stijging van 11 procent ten opzichte van 1996. In 29 procent van de gevallen bestaat de huishouding slechts uit één persoon.