AMSTERDAM - Nederlanders willen elkaar graag helpen en maar liefst 59 procent is dan ook bereid vrije tijd in te leveren om te zorgen voor een ander.

Zo blijkt uit onderzoek uitgevoerd in opdracht van een zorgverzekeraar onder 1.000 Nederlanders. Vrijwel iedere ondervraagde is bereid om een ander te helpen en meer dan 90 procent doet dat op dit moment ook al. Het merendeel denkt dan ook voldoende mensen om zich heen te hebben wanneer zij zelf zorg nodig hebben (85 procent).

Maar liefst 60 procent van de respondenten is tussen de 1 en 10 uur per week bezig met de zorg van een ander. Veelal omdat ze zich verantwoordelijk voelen, hoewel de hulp ophoudt wanneer het ten koste zou gaan van de eigen gezondheid.

Algemene handelingen in het dagelijkse leven worden vaker verricht dan gedacht wordt. Zo houdt 70 procent regelmatig een deur open voor een ander, terwijl slechts 28 procent denkt dat de gemiddelde Nederlander daartoe bereid is. Ook een jas aannemen of ophouden gebeurt vaker (34 procent) dan wordt gedacht (13 procent). Opstaan voor een ander in het openbaar vervoer en helpen met oversteken mag volgens het merendeel van de ondervraagden vaker gebeuren.