AMSTERDAM - Haar hele carrière was ze op zoek naar perfectie. Tegenwoordig is voormalig topmodel Helena Christensen in haar werk als fotografe juist op zoek naar het tegenovergestelde.

"Imperfecte foto’s maak ik het liefst. Dat zijn namelijk de foto’s die je echt raken."

"Ik fotografeer al jaren. Het mooiste vind ik dat je met een foto een mooi en indrukwekkend moment kunt bevriezen", vertelt Christensen aan de Telegraaf.

"Daarnaast is het natuurlijk fantastisch dat ik met mijn foto’s een steentje kan bijdragen aan een goed doel. Er zijn zo veel problemen in de wereld waar we geen weet van hebben. Dit is mijn manier om mensen bewust te maken dat er meer is."

Namens Oxfam Novib zet de mooie Deense zich in voor het goede doel. Zo maakte ze in Peru, Nepal en Kenia foto's van de gevolgen van klimaatverandering. "Ik heb daar vreselijke dingen gezien, die mij diep hebben geraakt. Tegenwoordig kan ik het beter relativeren en ben ik alleen maar dankbaar voor alles wat ik heb."

Ironie

Christensen kijkt dan ook met plezier terug naar haar modellentijd. "Het waren prachtige jaren. Ik heb zoveel mooie en inspirerende mensen ontmoet waar ik veel van heb geleerd. De modellenwereld is keihard, de competitie moordend, maar met een beetje ironie stap je daar zo overheen."

Inmiddels is ze 43 maar dat is niet aan haar af te zien. Haar geheim? "Veel slapen. Als ik niet slaap, zie ik er niet uit. En ik boks, zwem en tennis. Dat doe ik echter vooral om meer kracht in mijn lijf te krijgen, niet om slank te blijven. Toen ik model was, sportte ik nauwelijks. Ik begon er pas mee rond mijn dertigste."