AMSTERDAM - Een huis wordt gemiddeld pas echt een 'thuis' na 17 maanden en 12 dagen en na 6.250 euro.

Vier op de tien huizenbezitters zeggen zich pas thuis te voelen wanneer ze geen post van de vorige bewoner meer krijgen. Een op de vijf noemt zijn huis pas thuis wanneer ze de voornamen van de buren kennen, zo blijkt uit een enquete onder 2.000 Britten uitgevoerd in opdracht van een bedrijf gespecialiseerd in dubbele beglazing.

De gemiddelde huisbezitter wil ten minste vier kamers onder handen hebben genomen voor hij zich echt thuis voelt, terwijl 40 procent zelfs eerst iedere kamer aangekleed en 'klaar' wil hebben. Daarbij is de woonkamer het belangrijkst, waarna de slaapkamer en keuken snel volgen. Een huis wordt pas echt een thuis door het er 'warm en gezellig te maken'. Er een eerste Kerst doorbrengen komt op de tweede plaats, gevolgd door alle kamers te vullen met meubels.

In de top-10 van dingen te doen in een nieuw huis, staat het verven van alle kamers op een. Een nieuwe vloer in alle kamers volgt op een tweede plek en de badkamer opknappen staat op drie. De top-10 wordt verder gecompleteerd door een nieuwe keuken, dubbele beglazing, een nieuwe voordeur (of het verven van de oude), de tuin omgooien, een nieuwe oprit, een serre aanbouwen en een kamer uitbreiden of toevoegen, zo meldt Daily Mail.