AMSTERDAM - Victoria Beckham, Lady Gaga en Miley Cyrus zweren bij een glutenvrij dieet om op een gezond gewicht te blijven. Toch blijken glutenvrije producten juist vaak vol vet te zitten.

Mensen met glutenintolerantie, oftewel coeliakie, verdragen geen gluten die voorkomen in producten als tarwe, gerst, haver, spelt, kamut en rogge. Er zijn echter ook mensen die kiezen voor een glutenvrijdieet omdat ze geloven hier slank en gezond van te worden.

Dankzij beroemdheden stijgt de populariteit van het dieet en komen er steeds meer vervangers van brood, pizza en andere tarweproducten in de schappen te liggen. In deze voedingswaren zijn gluten echter vaak vervangen door vetten. Dit leidt in sommige producten tot vijf keer meer vet dan de originele varianten. Volgens de British Dietetic Association is het een mythe dat een glutenvrij dieet het afvallen gemakkelijker maakt, zo meldt Daily Mail.

Voorstanders

Miley Cyrus is een grote liefhebber van het dieet: “Voor iedereen die zegt dat ik anorexia heb, ik ben lactose en glutenintolerant. Het gaat niet om mijn gewicht, maar om mijn gezondheid." Ook adviseerde ze haar fans: "Iedereen zou eens glutenvrij moeten eten, het is fantastisch."