AMSTERDAM - Sergio Herman van restaurant Oud Sluis en Jonnie Boer van De Librije zijn door restaurantgids GaultMillau uitgeroepen tot beste chefs van Nederland.

Voor het eerst is de Grand Prestige Award aan twee koks uitgereikt. "Twee restaurants van gelijk niveau, met chefs die over de grenzen kijken", meldt Jan van Lissum van GaultMillau volgens Telegraaf. "Ze zijn inspirerende voorbeelden voor hun eigen generatie en de generatie daarna. Ze presenteerden allebei kookboeken die de titel kookboek overstijgen en beiden hebben ze Nederland internationaal naar een hoger niveau getild."

Oud Sluis is wederom verkozen als beste restaurant van Nederland met het maximale aantal van 20 punten, op de voet gevolgd door 19,5 punten door Inter Scaldes in Kruiningen, De Librije in Zwolle, Beluga in Maastricht en De Leest in Vaassen.

Overige winnaars

Droste's in Tubbergen won de award Duurzaam Restaurant van het Jaar en De Lindeboom in Beek won de prijs voor Wijnkaart van het Jaar. De Lastage in Amsterdam werd bekroond met de Prijs / Plezier Award 2013, die in het leven is geroepen om restaurateurs die goedkoper gaan werken en dit ook communiceren naar de gasten te belonen.

De Fuik in Aalst heeft het Terras van het Jaar 2013 en het Conservatorium Hotel in Amsterdam is verkozen tot Hotel van het Jaar.