AMSTERDAM - Meer dan de helft van de Nederlanders vindt de winter het minst prettige seizoen. Van de jongeren onder de dertig kampt driekwart met een winterdip.

Uit onderzoek van een zonnebankketen onder ruim 750 Nederlanders blijkt dat 60 procent een neerslachtig gevoel ervaart door gebrek aan zonlicht en daarmee aan vitamine D. Jongeren zijn hier het meest gevoelig voor.

Deze zomer vertrok 60 procent van de vakantiegangers voor één of meerdere weken naar een warm oord. Tijdens deze vakantie werd er volop van de zon genoten: bijna een kwart lag dagelijks vijf uur te bakken. Redenen hiervoor waren te ontspannen (58 procent), om een kleurtje te krijgen (47 procent) en omdat het wonderen doet voor het humeur (33 procent).

Gebrek aan vitamine D

Bij terugkeer in Nederland en het begin van de herfst is het flink omschakelen voor zonaanbidders. Het gebrek aan vitamine D dat dan ontstaat, wordt in verband gebracht met klachten als depressie en verzwakking van het immuunsysteem.

Ruim een derde onderneemt in het najaar helemaal geen actie om een neerslachtig gevoel te voorkomen. Zij die de winterdip wel actief proberen tegen te gaan, doen dit door gezond te eten (34 procent), te sporten (27 procent) of voedingssupplementen te slikken (18 procent). Vrouwen zijn met 67 procent gevoeliger voor een winterdip dan mannen (35 procent).