AMSTERDAM - Bijna twee op de drie Nederlanders vindt dat het ontbijt een belangrijker onderdeel van de dag moet worden.

Dat blijkt uit een onderzoek van Danerolles uitgevoerd door Panelwizard onder ruim 1.100 Nederlanders. Ruim 90 procent van de Nederlanders vindt ontbijten gezond en 80 procent vindt het een moment om even tijd te maken voor elkaar.

De helft van de Nederlanders laat weten in de ochtend meer aandacht te willen besteden aan hun partner. Met name vrouwen zien het nut in van ontbijten, 61 procent ten opzichte van 54 procent bij de mannen. Opmerkelijk is dat 49 procent van de jongeren vinden dat er meer tijd voor het ontbijt moet komen.

Snel

Verder komt uit het onderzoek naar voren dat ruim driekwart van de Nederlanders zijn boterhammen in minder dan een kwartier eet. In het weekend ontbijt 85 procent nog altijd in minder dan een half uur. De helft van de Nederlanders wijdt dit aan de vele 'snelle' ontbijtproducten. Nederlanders vergeten in vijftien procent van de gevallen regelmatig te ontbijten. Vijf procent ontbijt zelden of nooit.

Volgens bijna 70 procent van alle ondervraagden is het maken van een ontbijt voor de ander een teken van liefde. Dat de ochtend het uitgelezen moment is om elkaar lief te hebben, wordt ook bevestigd door het feit dat 48 procent van de Nederlanders op zaterdag of zondagochtend de liefde bedrijft, terwijl dit percentage doordeweeks op 29 procent blijft steken.

Weekend

Zo'n 83 procent vindt dat het ontbijt in het weekend een goed moment is om de tijd te nemen voor het gezin en/of hun partner. Het perfecte weekend ontbijt bestaat voor Nederlanders uit koffie of thee (49 procent), gevolgd door afgebakken broodjes (35 procent) en een gekookt eitje (29 procent). Ook het klassieke croissantje mag hierbij niet ontbreken (16 procent). Ontbijten doen we dan het liefst met de partner. Hij of zij is met 43 procent het favoriete ontbijtgezelschap. Overigens ontbijten mannen liever samen met hun partner dan andersom.