AMSTERDAM - Oversized is het toverwoord in modeland voor herfst/winter 2012 met een focus op opvallend buitenproportionele winterjassen.

Grote kledingstukken waar de drager bijna in verdwijnt, een tikkeltje rommelig en wel de ‘vuilnis look’ genaamd die vooral Marie-Kate Olsen, stijlicoon en modeontwerpster voor The Row, voorstaat zijn een ware hit voor dit najaar. De uitstraling wordt bij een Olsen-achtige stijl vooral heel nonchalant, maar uitgesproken, terwijl de oversized winterjassen op de catwalk voor dit najaar juist bijzonder gepolijst ogen. Denk aan Jil Sander (waar Raf Simons voor het laatst de scepter zwaaide) of Céline waar jassen tot grootse vlakken aan kleur verworden als in een Mondriaan schildering.

Weliswaar is dit kledingstuk ook praktisch, want probeer maar een warme winterjas te vinden die chique oogt. Onder deze oversized creatie kan gemakkelijk een warme, wollen sweater of extra jasje verstopt worden. De eerste keer dat oversized mode populair werd in de 20e eeuw was ook vanwege een comfortabel uitgangspunt. In de jaren '20 wijzigde de modewereld zijn repertoire van strakke korsetten naar vormeloze, wijde kledingstukken. Vandaag de dag wordt oversized kleding weliswaar ook geassocieerd met een moeiteloos stijlvolle, Scandinavische stijl.

Jil Sander

Speciale aandacht voor Raf Simons die voor het laatst de Jil Sander vrouw mocht kleden voor de winter van 2012 na een periode van drie jaar die hij zijn ‘couture trilogie’ noemt. Vol gratie paradeerde de modellen over de catwalk in verfijnde, zijden jurkjes met bolle, oversized jassen die ze zelf aan de voorkant bijeen hielden.

Blozend roze, duifgrijs en koffie tinten verzorgen een bijzonder romantisch plaatje bij Jil Sander met een geklede, maar praktisch ruime winterjas. De dag in het leven van de liefde, van een relatie, was de viering die Raf Simons hier trachtte neer te zetten, maar wel met een vleugje fashionable chaos.

Céline

Phoebe Philo’s buitenjassen waren duidelijk het hoofdthema in Céline’s modeshow voor herfst/winter 2012. Oversized modellen, met sporadisch bonten of leren details, halve riempjes genaamd ‘martingales’ en een knipoog naar de jaren '90.

Ook was Philo geïnspireerd door sterke architectuur, resulterend in krachtige vlakken aan jassen. Ook een punky twist werd door de collectie verweven met ritsjes om het torso of op broeken die de oversized jas vooral kracht bijzetten.

Style tips

Deze trend is ideaal voor het modemeisje op zoek naar een warme buitenjas met een chique uitstraling, want gelaagdheid is hier de sleutel tot succes. De jassen zijn een soort architectonische vlakken, dus kies onbevreesd een kleur die goed staat (al is het blauw of rood), en combineer vervolgens met wollen shorts of het nieuwe korte broekje eronder.

Accenten als leer of een vleugje bont, ook in bijvoorbeeld een clutch, zijn een welkome update. Verder wordt het silhouet van een oversized jas, dat bovendien ook in kort Chloé model komt, uitgebalanceerd met een smalle broekspijp en een dunne, hoge hak..