'Doutzen Kroes heeft mooiste mond van Nederland'

AMSTERDAM - Moest ze haar eerste plaats vorig jaar nog delen met Yolanthe Sneijder-Cabau, wint Doutzen Kroes nu in haar eentje de titel Mooiste Mond van Nederland.

Dit blijkt uit een enquête van een mondverzorgingsmerk, gehouden onder ruim 1.000 Nederlanders en Belgen.

Het Nederlandse topmodel behaalde 25 procent van de stemmen. Musicalster Chantal Janzen, die er in 2009 nog met de hoofdprijs vandoor ging, werd dit jaar tweede met 13 procent. Hoewel Yolanthe Sneijder-Cabau twee plaatsen moest inleveren en terug te vinden is op plaats drie, debuteert haar echtgenoot Wesley op de tiende plaats.

Lieke van Lexmond

De opvallendste nieuwkomer is Lieke van Lexmond, die met 8 procent van de stemmen op plaats zeven is beland. “Wat een eer om bij de tien mooiste monden van bekend Nederland te horen”, aldus de presentatrice. “In televisieland is een glimlach nou eenmaal een belangrijk visitekaartje. Ik besteed daarom veel aandacht aan mondverzorging. Niet alleen voor een stralende glimlach, maar ook omdat ik het belangrijk vind mijn gebit gezond te houden.”

Premier Mark Rutte wist zijn achtste plaats van vorig jaar niet te prolongeren en verdwijnt van de lijst.

Vervangen

Het poetsonderzoek verslaat jaarlijks het hoe en waarom van het poetsgedrag in Nederland en België. Conclusies zijn onder andere dat Belgen vaker hun tandenborstel vervangen dan Nederlanders (gemiddeld 4,8, tegenover 3,7 tandenborstels per jaar). Dit terwijl de aanbevolen gebruiksduur van een tandenborstel drie maanden is.

Daarbij vervangt 17 procent van de Belgen de tandenborstel op aanraden van de tandarts, terwijl maar 7 procent van de Nederlanders dit professionele advies ter harte neemt.

Te kort

Zowel in Nederlandse als Belgische badkamers duurt een poetsbeurt gemiddeld te kort. Meer dan de helft haalt de voorgeschreven twee minuten niet. Veel mensen houden zich echter wel aan de regels: 49 procent poetst twee minuten of langer, tegenover 47 procent van de Belgen.

De meerderheid van de respondenten poetst ongeveer twee keer per dag zijn of haar tanden. Van de Belgen poetst 57 procent minimaal twee keer per dag, bij de Nederlanders ligt dit percentage met 70 procent aanzienlijk hoger. 41 procent van de Belgen poetst zijn tanden één keer per dag, of nog minder.

Lees meer over:
Tip de redactie