AMSTERDAM - Het lijkt langzamerhand een strijd te worden tussen luxe modehuizen Chanel en Louis Vuitton wie van hen het grootst uitpakt tijdens de internationale modeweken.

Elk seizoen is het afwachten wat en vooral hoe modeontwerpers Karl Lagerfeld en Marc Jacobs hun nieuwste collecties presenteren aan de pers. Geld lijkt het probleem in ieder geval niet. Toverde Lagerfeld voor Frans modehuis Chanel afgelopen dinsdag het Grand Palais om tot een windmolenpark. Woensdag presenteerde Jacobs wederom een wervelende catwalkpresentatie voor Frans modehuis Louis Vuitton.

Roltrap

Deze keer bestond het decor van het Cour Carrée du Louvre uit vier verschillende roltrappen en een geel-wit geblokte catwalk waar modellen in paren overheen paradeerden. De roltrapinstallatie was geïnspireerd op ‘Les Deux Plateaux’ van kunstenaar Daniel Buren en in samenwerking met hem gemaakt, zo meldt WWD.

Om tien uur ‘s ochtends ging het modespektakel van start met een glaasje wodka als welkomstdrankje. De lente/zomercollectie voor 2013 werd opgedragen aan Yves Carcelle, voormalig CEO van Louis Vuitton, vanwege zijn jarenlange inzet voor het modehuis.

Jaren '60

De collectie was duidelijk een ode aan de jaren '60 De modellen, als tweelingen naast elkaar opgesteld, droegen gestrikte banden om het hoofd en hadden geel, groen, bruin en zwart met wit geblokte jassen aan met rechte knielange rokken. Het typische Louis Vuitton-damierpatroon, welke ook te zien was in de roltrappen, werd afgewisseld met een grafische bloemenprint op onder andere lineaire jassen en jurken.

Verder toonde de voorjaarscollectie veel korte rokjes, hooggesloten jurkjes met pofmouwen, transparante elementen, pailletten, korte jumpsuits en lange jurken met V-hals.