AMSTERDAM - Meer dan de helft van de Nederlanders ontspant het liefst thuis. Daarbij is gluren bij de buren voor een kwart van de vrouwen een geliefde bezigheid.

Dit blijkt uit een jaarlijks onderzoek naar tijdsbesteding en ontspanning in Nederland, gehouden door Direct Research in opdracht van een portmerk, onder 504 respondenten van 18 jaar en ouder.

Thuis

Van alle gemakken voorzien zijn (44 procent) en de nabijheid van persoonlijke spullen (40 procent) maken het gemakkelijk om thuis te ontspannen. Voor 37 procent draagt ook goede muziek bij aan een ontspannen omgeving.

Meer dan de helft van de Nederlanders komt het beste tot rust in de huiskamer, gevolgd door de slaapkamer (26 procent). Opvallend genoeg staat de werkkamer, die meestal niet direct geassocieerd wordt met ontspanning, op de derde plek. Deze kamer wordt met 15 procent vooral vaak gekozen door mannen.

Naakt

Omkleden voor een ontspannen avond op de bank vinden de meeste Nederlanders niet nodig. De grootste groep van 46 procent ontspant het liefst in de kleding die zij ook dragen naar het werk. Twee procent geeft aan naakt het meest tot rust te komen.

Gordijnen worden vaak open gelaten, ongeacht de kleding. Meer dan de helft van de Nederlanders vindt het sluiten ervan niet nodig, 40 procent kijkt graag naar buiten. Bij een vijfde gaan de gordijnen zelden of nooit dicht en 8 procent heeft zelfs helemaal geen gordijnen.

Privacy

Open gordijnen hebben echter wel gevolgen. Vooral de jongere generatie maakt zich schuldig aan gluren bij de buren: meer dan een kwart van de twintigers geeft aan dit een vermakelijke activiteit te vinden, tegenover 10 procent van de 65-plussers. Vrouwen zijn met 25 procent beduidend nieuwsgieriger dan mannen (14 procent).

Toch heeft een groot gedeelte van de Nederlanders zelf behoefte aan privacy: 40 procent geeft aan het niet fijn te vinden als de buren bij hen naar binnen kunnen kijken. Daarnaast wil eenzelfde percentage vrouwen zich thuis soms graag afzonderen.