AMSTERDAM - Nederlandse vrouwen zijn gelukkiger in de liefde dan veertig jaar geleden. Ze komen meer leuke mannen tegen en zijn blijer met hun relatie.

Dit blijkt uit een groot relatie- en liefdesonderzoek van VIVA onder 600 vrouwen dat werd vergeleken met een zelfde onderzoek van het blad uit 1972. Net als veertig jaar geleden werden de deelneemsters ondervraagd over relaties, seks, kinderen, vrije tijd en werk.

Veertig jaar geleden waren vrouwen een stuk minder gelukkig in de liefde. Toen was meer dan de helft blij met haar relatie, nu is dat 72 procent.

De leeftijd dat vrouwen voor het eerst seks hebben, is gedaald. In 1972 had minder dan 11 procent seks voor haar 18e verjaardag, anno nu doet een ruime meerderheid (67 procent) het al voor die leeftijd. Slechts 39 procent van de vrouwen deed in de jaren zeventig aan anticonceptie, nu vrijt 79 procent veilig.

Emancipatie

De man heeft in deze tijd minder te vertellen. In 1972 zou ruim driekwart van de vrouwen thuis zijn gebleven als haar man niet zou willen dat ze alleen uit ging. Nu zou slechts een vijfde hieraan gehoor geven.

De favoriete tijdsbesteding op zaterdagavond was veertig jaar geleden tv kijken (22 procent), thuis wat kletsen (15 procent) en dansen (14 procent). Nu zit bijna de helft het liefst voor de buis en staat slechts 5 procent op de dansvloer.

Trouwen

Trouwen en kinderen staan nog steeds hoog op het wensenlijstje van de vrouw, maar ze zijn er wel relaxter over. In de jaren 70 vond 68 procent het een verschrikkelijk idee om ongetrouwd te blijven. Nu zegt 40 procent dat jammer te vinden, maar overkomelijk. Een derde vond destijds haar leven niet compleet zonder huwelijk, nu vindt slechts 10 procent dat.

De nesteldrang is ook veranderd: in 1972 wilde 98 procent graag kinderen, nu is dat aantal gedaald naar 86 procent.