AMSTERDAM - Nederlandse vrouwen zijn stout, maar durven daar niet altijd voor uit te komen. Vijftig procent is echter trots op die eigenschap, zo blijkt uit een nieuw onderzoek.

De definitie van het woord ‘stout’ betekent voor 63 procent van de vrouwen vooral jezelf durven te zijn, impulsief zijn en buiten de lijntjes kleuren.

Zo’n 17 procent vindt ‘stout’ vooral seksueel ondeugend zijn en gekke dingen doen, zo blijkt uit een enquête van Lifestylebureau Proud to be Stout onder ruim 500 vrouwen.

Vrouwen nemen hun leven vrij serieus, maar proberen wel af en toe uit de band te springen. De helft van de vrouwen zou nog vaker stout willen zijn, maar durft dit niet altijd doordat ze bang is om te falen of afgewezen te worden.

Flirten

Als vrouwen iets stouts willen doen waar ze een adrenalinekick van krijgen, dan is dat voor 72 procent vooral flirten. Vrouwen flirten zowel in de kroeg als flirten op het werk en 40 procent flirt zelfs om iets voor elkaar te krijgen. Een kwart van de vrouwen weet niet zo goed hoe ze het beste kan flirten.

Ondeugend

Ruim een derde van de vrouwen noemt zichzelf vrij ondeugend in de liefde en stuurt haar partner geregeld een ondeugend, stout smsje. Daarnaast geeft een derde aan dingen te doen die de meeste mensen niet van hun verwachten, zoals een open relatie, vreemdgaan of als single vrouw de minnaar zijn van een bezette man. Als het gaat om een stoute avond met een partner, geeft ruim een derde de voorkeur aan sexy spannende lingerie.

Onafhankelijk

Bijna de helft is onafhankelijk, zowel op financieel vlak als dat ze zelfstandig haar eigen leven leidt. Een derde doet haar eigen ding, maar is niet financieel onafhankelijk. Daarentegen is 20 procent juist financieel onafhankelijk, maar doet niet alles wat ze in haar leven zou willen doen.

Bijna de helft van de ondervraagden noemt Heleen van Royen een sprekend voorbeeld van stout. Ook Linda de Mol, Bridget Maasland en Katja Schuurman worden genoemd. Qua buitenlandse sterren zijn het vooral Madonna, Lady Gaga en Marilyn Monroe die als voorbeeld worden gezien.