RIJSWIJK - "Trek zaterdag iets roods aan." Die oproep doet de Hartstichting aan alle vrouwen. Op Dress Red Day wil de organisatie aandacht vragen voor hart- en vaatziekten bij dames.

Huisartsen en cardiologiemedewerkers combineren hun witte jassen vrijdag al met rode kleding. Ook verstrekken ze extra informatie over de ziektes.

"Weinig mensen weten dat hart- en vaatziekten de nummer één doodsoorzaak is bij vrouwen. Dat verdient meer bekendheid, zodat symptomen sneller herkend en behandeld kunnen worden", aldus een woordvoerder van de stichting.

De derde editie van Dress Red Day valt samen met de Wereld Hart Dag, een internationale themadag voor hart- en vaatziekten. Bij de internationale variant wordt geen onderscheid gemaakt naar geslacht.

Vrouwen

De Nederlandse Hartstichting wil graag extra aandacht aan vrouwen besteden omdat zij vaker aan de ziekte overlijden. Ook gaan zij minder snel met hun klachten naar de huisarts en worden hun symptomen niet altijd gediagnosticeerd als hart- of vaatproblemen.