AMSTERDAM – Het modetijdschrift Vogue heeft aangekondigd geen minderjarige modellen meer in te huren. Dit geldt voor alle edities van het blad en is onderdeel van het eerder aangekondigde Vogue Health Initiative.

Alle modellenbureaus waar het blad mee werkt zal worden gevraagd een officieel bewijs van de leeftijd van een model te overhandigen. Indien dit niet gebeurd, zal Vogue niet met het betreffende model werken, zo meldt de Britse editie van het tijdschrift.

De nieuwe, strengere regel volgt op een publicatie in het augustusnummer van de Chinese editie van Vogue. In een artikel over nieuwe modellen verscheen een foto van een vijftienjarig model.

Volgens hoofdredacteur Angelica Cheung werd het artikel gemaakt voordat het Health Initiative was aangekondigd en hadden de redacteuren niet stilgestaan bij de leeftijd van het meisje. "Het is aan onze aandacht ontglipt en dat spijt ons", zo zegt ze. "Het zal niet meer gebeuren."

Een fotoserie voor de Japanse Vogue werd uiteindelijk niet geplaatst, omdat er een minderjarig model voor was gebruikt. "Voortaan zal Vogue de regels omtrent minderjarige modellen zeer strikt naleven en fouten zoals in onze Chinese editie zullen niet meer gemaakt worden", zegt Jonathan Newhouse van uitgeverij Condé Nast.

De nieuwe regel geldt overigens niet voor artikelen over kinderkleding, waarin kinderen te zien zijn in toepasselijke kleding.