AMSTERDAM - Een derde van de getrouwde Britten ziet seks als een plicht. Ze zijn te moe, hebben te veel stress of vinden zichzelf niet aantrekkelijk meer.

Een kwart van de Britten vindt seks met zijn of haar vaste partner saai en een op de zeven leest liever een boek. Dat blijkt uit een onderzoek dat een Britse gezondheidsorganisatie hield onder 200 mensen, zo meldt de Daily Mail. Twintig procent doet zelfs alsof hij of zij zich niet lekker voelt om onder een vrijpartij uit te komen.

Veertig procent van de ondervraagden zegt zijn of haar partner niet meer zo aantrekkelijk te vinden als toen ze pas getrouwd waren. Een tiende van de geeft aan zijn of haar partner helemaal niet meer aantrekkelijk te vinden en vijf procent zegt niet meer genoeg van zijn of haar partner te houden.

Saai

De meest gehoorde redenen zijn dat men te moe is, zichzelf of de partner niet meer aantrekkelijk vindt, de seks te saai geworden is of dat men te veel aan zijn of haar hoofd heeft.

Het gemiddelde Britse koppel heeft slechts vijf keer per maand seks. Tien procent van de ondervraagden geeft echter aan helemaal geen seks meer te hebben. Veertig procent is redelijk tevreden met zijn of haar seksleven en slechts een kwart zegt een goed seksleven te hebben.

De meeste ondervraagde Britten vinden het logisch dat er na verloop van tijd minder gevreeën wordt met de paste partner. Volgens het onderzoek neemt de zin in seks precies één jaar, acht maanden en 23 dagen na de bruiloft af.