AMSTERDAM - Vrjgezelle vrouwen boven de vijftig jaar hebben vaker een one-night-stand dan hun dochters en kleindochters. Dat blijkt althans uit onderzoek van een Australische datingwebsite.

Uit het onderzoek onder 3.300 singles, afkomstig uit alle leeftijdsgroepen, blijkt dat 20 procent van de Australische singles ouder dan 51 jaar al seks hebben op de eerste date. Van de jongeren duikt 14 procent het bed in bij de eerste ontmoeting, dat schrijft The Sydney Morning Herald.

Een reden voor het hoge aantal one-night-stands onder vijftigplussers is dat ze zich in een andere levensfase bevinden. "Ze zijn niet op zoek naar de ware. Ze denken nog steeds dat een serieuze relatie belangrijk is, maar meer dan tweederde zegt dat ze ook gelukkig zijn als vrijgezel", aldus onderzoeker Glenis Caroll.

Opvallend gegeven uit het onderzoek is dat vijftigplussers ook vaak onveilige seks hebben. Volgens Deborah Beteson, medisch directeur van Family Planning NSW, komt dat doordat ze geen deel uitmaken van de condoomgeneratie.

"Er is een gebrek aan bewustzijn, maar ook vinden ze het vaak lastig om het onderwerp te bespreken met de huisarts. Bovendien is er tot nu toe geen enkele campagne die zich richt op ouderen."

Om ook ouderen te wijzen op het belang van veilige seks start Family Planning NSW vanaf deze week een campagne speciaal gericht op oudere vrouwen.