AMSTERDAM - De Amerikaanse modeontwerper Derek Lam kruipt achter de tekentafel voor een limited-edition collectie voor warenhuis Kohl’s.

Samenwerkingen tussen warenhuizen en gastontwerpers zijn vandaag de dag populair. Zo ontwierp Karl Lagerfeld al een collectie voor warenhuisketen Macy’s. En ook de Amerikaanse keten Kohl’s strikte eerder Narciso Rodriguez, als onderdeel van hun DesignNation-programma, voor een capsulecollectie. Nu is het de beurt aan Derek Lam.

Het programma laat gastontwerpers collecties ontwerpen die worden geïnspireerd door een stad naar keuze. Rodriguez begon als eerste in juni en koos als bestemming Istanbul. Lam koos voor Rio de Janeiro, Brazilië waar het gedurende zijn verblijf continue regende.

Tuinen

“Dat was geluk bij een ongeluk. We lagen niet dagen op het strand, maar ik ging juist naar het museum en zag de botanische tuinen. Ik heb rond Leblon gelopen, waar alle winkels zijn. En we hebben veel gegeten”, aldus Lam tegen WWD.

De collectie, bestaande uit jurken, rokken, shorts, broeken en tanktops, is exotisch en geïnspireerd op grafisch kunstenaar Hélio Oiticica. “Ik geloof echt dat je, als ontwerper, nu andere dingen kan doen. Toegankelijkheid is niet meer het tegenovergestelde van luxe”.