AMSTERDAM - Bijna de helft van de Nederlandse vrouwen wil gemiddeld vijf jaar van haar leven inleveren om perfect te zijn. 

Zo’n 34 procent geeft toe dat haar hang naar perfectionisme wel eens problemen oplevert. Dat blijkt uit een onderzoek van modetijdschrift Grazia, dat onderzoek deed naar perfectionisme onder duizend jonge Nederlandse vrouwen.

De vrouwen die meededen aan het onderzoek vinden zichzelf perfectionistisch. Gemiddeld gaven ze zich een 8 op een schaal van 1 tot 10. Daarbij willen ze vooral perfect overkomen op collega’s (17 procent), partner (12 procent) en in mindere mate op hun moeder of familie (5 procent).

Lichaam

Minder tevreden zijn Nederlandse vrouwen met hun lichaam. Slechts 35 procent van de vrouwen is wel tevreden met haar lichaam. 26 procent is ronduit ontevreden en de rest is niet tevreden, maar ook niet ontevreden.

Overgewicht is de grootste boosdoener volgens 70 procent. Zo is het verschil tussen het huidige lichaamsgewicht en het perfecte gewicht gemiddeld 10 kilo.

Als het gaat om de perfecte partner, vindt 37 procent van de vrouwen dat ze niet het prins op het witte paard heeft getroffen. Redenen hiervoor zijn vooral het uiterlijk (18 procent), gevolgd door gebrek aan aandacht (14 procent), zijn onwil of onkunde om samen leuke dingen te doen (12 procent), zijn financiële status (8 procent) en de seks (6 procent).

Doutzen Kroes

Op het gebied van uiterlijk en carrière willen vrouwen het meest lijken op Doutzen Kroes. Ook Sylvie van der Vaart, Olcay Gulsen, Linda de Mol en Lieke van Lexmond zijn BN’ers met wie de Nederlandse vrouw graag zou willen ruilen.

Conclusie uit het onderzoek is dat vrouwen zichzelf hoge eisen opleggen. "Het streven om alles volmaakt uit te voeren is groot. Vrouwen anno 2012 nemen verantwoordelijkheid op drie gebieden: zorg voor de kinderen, het huishouden én het werk buitenshuis. Een hoge mate van perfectie op alle drie deze gebieden lijkt een haast onmogelijke taakstelling", aldus psycholoog en onderzoeker Paul van der Meer.