AMSTERDAM - Imelda Marcos, voormalig presidentsvrouw van de Filipijnen, stond bekend als 's werelds grootste schoenenverzamelaar. Inmiddels blijkt er weinig van haar imposante collectie over te zijn.

De schoenen van Marcos stonden opgeslagen in het Nationale Museum in de Filipijnse hoofdstad Manilla, maar zijn vernield door termieten, waterschade en schimmel. Dit meldt Daily News.

De collectie, welke ooit bestond uit minstens 1220 paar schoenen, waarvan 800 paar van merken als Chanel, Gucci en Christian Dior, werd van 2001 tot en met 2009 bewaard in een schoenenmuseum in de stad Marikina. In 2009 gingen de eerste tientallen paren verloren door overstromingen.

Termieten en waterschade

De rest van de collectie is toen in het Nationale Museum in Manilla opgeborgen. Door nalatigheid van het museum hebben termieten, waterschade en de daaruit voorkomende schimmel inmiddels de rest van de collectie dermate verwoest dat er weinig meer van Marcos' trots over is.

In het museum stonden ook meer dan 150 dozen met kleding en andere spullen van de voormalig president Ferdinand Marcos en zijn vrouw. Ook hiervan is het grootste deel vernield.

Buitensporig

De gigantische schoenencollectie van Imelda Marcos was een symbool voor buitensporigheid in Zuidoost-Azië, waar veel inwoners geen schoenen konden dragen wegens armoede. Bij een opstand in 1986 zijn de toenmalige president en zijn vrouw naar de Verenigde Staten gevlucht, terwijl ze collecties schoenen en kleding in de Filipijnen achterlieten.