AMSTERDAM - Ieder najaar zijn er items met glanselementen in de collecties opgenomen om de feestelijke dagen in te vieren, maar dit keer kiezen labels als Tibi en Rue du Mail daarbij voor een lurex twist.

Lurex leek voor altijd te zijn achtergebleven in de jaren tachtig en het wordt zelfs geassocieerd met een ongemakkelijke, synthetische stof. Toch wordt het materiaal weer volop gebruikt. Lurex is te zien in looks die een tikkeltje futuristisch zijn, chique glanzend en soms zelf grafisch verweven door grove breisels, zoals bij Prabal Gurung.

Daarbij zijn veel metallic kleuren te zien, van mintgroen tot koper en zilver. Deze tinten bleken afgelopen zomer al een hit in de mix met sneeuwwit.

Tibi

Silhouetten bij het geliefde, New Yorkse label Tibi zijn bijna Scandinavisch qua vierkante, oversized vormen. Kleur en materiaal waren op de catwalk bepaald niet ingetogen in junglegroen en met een opvallende glinstering in de stof.

Hoofdontwerper Amy Smilovic kent een voorliefde voor de cjaren negentig, die ze hier en daar mixt met de swingende jaren zestig. Textuur is een rode draad in de Tibi collectie met spraakmakende looks in juweeltinten en voorzien van lurex brocade.

Prabal Gurung

Prabal Gurung kiest voor het najaar van 2012 duidelijk voor contrast met een wisselwerking tussen licht en donker, vooral in de tinten goud en ivoor. De creaties zijn sprookjesachtig te noemen, wat naadloos aansluit op de najaarstrends.

De metallic kleuren en het lurex materiaal zijn duidelijk te herkennen in een kobaltblauw, uitwaaierend rokje of pantalon met wijde pijp. Ook een zwarte, scherp gesneden winterjas is afgezet met een brede bies van iridiscerend en veelkleurig metallic.

Stijlingtips

Qua styling biedt Tibi een mooi voorbeeld van hoe lurex en metallic tinten niet de boventoon hoeven te voeren, want dat is niet de insteek van deze trend. Er kan gekozen worden voor een kort, androgyn gesneden jasje in metallic of een vierkante, zilverkleurige clutch bij een meer casual outfit.

Ook oversized breisels worden zowel bij Tibi als Prabal Gurung volop gemixt met een metallic, lurex kledingstuk. Het geheel wordt extra vrouwelijk met veterlaarsjes, handschoentjes en eventueel een lange oorbel.

Lurex en metallic tinten maken comeback