AMSTERDAM - Tieners die seksberichtjes naar elkaar sturen, hebben vaker onveilige seks dan pubers die dat niet doen. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek.

Dat meldt International Business Time.

Voor het onderzoek onderzochten wetenschappers van de Universiteit van Zuid-Californië de gevolgen van sexting aan de hand van de gegevens van 1.800 leerlingen in Los Angeles.

Ze kwamen tot de conclusie dat sexting, het versturen of ontvangen van seksueel getinte sms-berichten of foto’s via de mobiele telefoon, risicovol seksueel gedrag vertoont onder jongeren en vaak een vervanging is voor echte seks.

Zo gaven tieners, die aan sexting doen, aan vaker seks te hebben, maar het meestal ook onveilig te doen in tegenstelling tot de groep jongeren die niet seksueel getinte foto’s en tekstberichten verstuurt en ontvangt.

Hiv

Verontrustend is dat vooral Afro-Amerikaanse jongeren, lesbiënnes, homo’s, biseksuelen en transgenders seksberichtjes versturen, omdat deze groepen al een verhoogd risico hebben op hiv en soa’s, blijkt uit de studie.

"Tieners leven in een wereld waar sexting normaal gedrag lijkt, niet alleen onder vrienden", zegt onderzoeker Eric Rice van de USC School of Social Work. "Ze horen in het nieuws dat ook politici en beroemdheden het doen. Tieners zijn hier heel gevoelig voor."

Experimenteren

Van de tieners met een mobiele telefoon gaf 15 procent aan dat ze wel eens aan sexting doen, en 54 procent van de jongeren zegt iemand te kennen die seksberichtjes verstuurt.

Volgens Rice is sexting voor jongeren vooral een middel om hun seksualiteit te verkennen, seksueel te experimenten en hun morele en seksuele waarden te bepalen.