AMSTERDAM - In het Antwerpse Mode Museum is woensdag de expositie 'Madame Grès: Sculpturale Mode' geopend, een overzichtstentoonstelling van het werk van de Parijse couturier Madame Grès.

Germaine Emilie Krebs (1903-1993), beter bekend als Madame Grès, was een van de meest invloedrijke modeontwerpers van de twintigste eeuw en heeft een groot stempel op de hedendaagse mode gedrukt. Ontwerpers als Johji Yamamoto, Jean Paul Gaultier en Haider Ackermann zien haar dan ook als een belangrijke inspiratiebron.

Grès was een als de pionier van het naadloze kledingstuk, waarbij ze de stof rechtstreeks op het model drapeerde, zonder al te veel kunstgrepen of het gebruik van schaar en naald. Ze kleedde onder meer Marlene Dietrich, Grace Kelly, Edith Piaf en Jacqueline Kennedy-Onassis.

De expositie bevat elementen uit het retrospectief dat eerder in Parijs te zien was. Tevens is er kleding te zien uit diverse privécollecties. MoMu schakelde de Belgische kunstenaar Renato Nicolodi in voor de enscenering . De expositie loopt tot 10 februari.