AMSTERDAM - Zeventiende eeuws, drama, goud en het oude Europa zijn inspiratiebronnen voor de barok getinte collecties voor dit najaar van onder andere Dolce & Gabanna en het moderne Jason Wu.

Voor dit nieuwe seizoen is de barok trend, die normaliter iets zwaarder en diepzinniger overkomt, juist een lichtpuntje tussen alle duistere trends met een veelheid aan zwarte tinten. Zo deed de catwalk van Balmain denken aan een bijna feeëriek sprookje die terugblikt op een deels romantisch tijdperk vervuld van decoraties en ornamenten. Op straat wordt deze look vertaald met gebloemde en iets glanzende skinny jeans of een gestructureerd rokje uitgevoerd in jacquard stof.

Jason Wu

Jason Wu geeft een verrassende en jonge draai aan de barok trend met een iets futuristisch, skinny leren broek onder een barok geïnspireerde top. Het oorspronkelijke idee achter de collectie is dan ook niet gebaseerd op het oude Europa, maar op China en wat dit land voor de ontwerper betekent.

De barok ondertoon in Jason Wu’s wintercollectie kwam vooral naar voren in abstracte en dromerige prints op jacquard stoffen. Inspiratiebron China met het historische Qing dynastie werd gemixt met sportinvloeden en de jaren '30 en '40 Hollywood versie van China voor een volgens de ontwerper ‘oneigenlijk’ beeld.

Balmain

De Balmain collectie met bijna vierkant gesneden jasjes en tops, versierd met tal van kraaltjes en borduursels, was al in tal van modemagazines te bewonderen. De herfst/winter 2013 collectie van Olivier Rousteing combineert via barok een vleugje couture met een nonchalante uitstraling.

De handgemaakte kledingstukken waren barok geïnspireerd met tevens een Fabergé stijl, maar op frisse wijze. Prints van lieftallige bloemtaferelen deden ook denken aan de 17e of 18e eeuw, maar wel voor de krachtige, eigentijdse vrouw.

Style tips

Deze trend kenmerkt zich door rijkelijk bewerkte kledingstukken voorzien van steentjes, kraaltjes, borduursels en prints. Kies eens voor zo’n statement stuk in de mix met een slank gesneden broek, zoals bij Balmain voor een tikkeltje rock ’n roll gevoel die de stijl past.

Verder kenmerkt deze barok trend zich door een iets klassieke look met rode lip en golvende haren. Kies voor lange oorbellen, eventueel een gekleurde, faux fur stola en hoge hakken in de vorm van laarsjes met schilderachtige print.

Sprookjesachtig barok