AMSTERDAM - Tal van ontwerpers zijn in de ban van sportieve invloeden, waaronder Stella McCartney die jurkjes ontwierp geïnspireerd op het tenue van kunstschaatsers.

De zoom is voorzien van ruche die ook wel ‘fluted hem’ ofwel fluitspelende zoom wordt genoemd in internationale magazines. Het iets atletische, maar vooral ook heel zwierige ontwerp werd voor het eerst populair in de jaren '30 met een slank lijfje, kokerrok en uitwaaierende zoom om alsnog gemakkelijk in te bewegen.

Deze trend is groot voor het najaar en dat blijkt onder andere uit de advertenties van Net-a-Porter waarin de Franse blogger en illustratrice Garance Doré straalt in gestructureerd, maar dansend McCartney ensemble.

Bij Veronica Etro was de look met gerimpelde-zoom-jurkjes net iets meer verlengd, gekleed en voorzien van de signatuur paisley print van het modehuis. De trendy jurkjes komen bij Etro in luxe, zijden stoffen voor een dandy-achtige en getailleerde look.

Stella McCartney

De dochter van legendarisch muzikant Paul McCartney is zelf duidelijk een genie in de modewereld en definieert wederom hoe vrouwen zich nu wensen te kleden. Achter de schermen sprak Stella McCartney over het mixen van dag en nacht, en stad en land.

De catwalkshow eindigde met een sportieve knipoog door de skater-achtige jurkjes met lange mouwen en de onder andere tweed stof uit verschillende panelen gesneden. De zoom met ruche oogt optimistisch, passend bij een gouden medaille winnaar en zal vast uit de winkels vliegen.

Altuzarra

Venetiaanse en zigeuner invloeden waren overal aanwezig op de catwalk van Joseph Altuzarra die ook koos voor een zwierige, gerimpelde zoom op een jurkje. Dat jurkje werd al eerder gedragen door Kate Bosworth en was een favoriet door tevens de uitsnede bij het middenrif.

Contrasterend was daar ook een militair geïnspireerd, marineblauw pak met aparte rok voorzien van ‘fluted’ zoom. Zo zette de ontwerper een collectie neer die rijk is in materiaal en uitstraling, maar tegelijkertijd nonchalant kan worden gedragen door de hedendaagse vrouw.

Style tips

Zo’n jurkje met gerimpelde zoom heeft eigenlijk weinig nodig behalve een kleine (box) clutch en hoge hakken voor een ultiem vrouwelijke look. Houd het totaalbeeld qua haar en maquillage clean met een nude en iets fris glanzende uitstraling.

Mocht er gekozen worden voor alleen een rok met ‘fluted’ zoom, kies dan voor een aansluitende top met korte mouwtjes of juist longsleeve. Voor een iets retro en luxe gevoel kan gecombineerd worden met een enkel statement sieraad ingelegd met bijzondere stenen.

‘Zoom jurkjes is gerimpeld'