AMSTERDAM - Nederlanders dragen gemiddeld drie geheimen met zich mee. Ruim een kwart van deze geheimen is seksueel van aard, zo blijkt uit een nieuw onderzoek.

Zestig procent van de Nederlanders zegt een of meerdere geheimen te hebben. Het gaat daarbij vooral om geheime affaires en overspel, maar ook over familie, gezondheid, werk en relaties wordt veel verzwegen.

Dat blijkt uit onderzoek onder 600 Nederlanders dat Net5 heeft laten uitvoeren door onderzoeksbureau De Vos & Jansen.

Alcoholisme

Van de ondervraagden die zeggen een gezondheidsgeheim te hebben, zegt maar liefst 20 procent een psychische stoornis verborgen te houden. Gênante lichamelijke klachten, ernstige ziektes en alcoholisme worden ook geheim gehouden.

Verder houden Nederlanders hun financiële situatie ook liever geheim. Ze zwijgen over schulden, doen zich veel rijker voor of zijn juist stiekem miljonair.

Graf

Zo’n 65 procent geeft aan zijn geheim niet met anderen te delen en 67 procent zegt zelfs zijn of haar geheim mee het graf in te nemen. Als een geheim wordt gedeeld, dan doet 72 procent dat het liefst met vrienden. Vijftig procent geeft aan dat het uitkomen van het geheim zijn of haar leven negatief kan veranderen.

Geheimen van anderen worden overigens wel graag doorverteld. Zestig procent geeft aan wel eens geheimen van anderen over anderen te hebben gehoord.