AMSTERDAM - Na zeker twee seizoenen van kleur- en print in overvloed, mogen de ontwerpers weer zwartkijken met creaties die een duister tintje dragen.

Waar de LWD (little white dress) het stokje overnam van de 'little black dress' als look van het moment, zitten de meeste collecties dit najaar weer vol met zwarte creaties. Zo herontdekten ontwerpers als Andrew Gn of Ennio Capasa van Costume National hun duistere kant met een Victioriaanse ondertoon. Door het mixen van materialen en stoffen werd vooral duidelijk hoe veelzijdig de vele tinten zwart kunnen zijn voor het najaarsseizoen.

Costume National en creatief directeur Ennio Capasa kennen zwart als geen ander, want het mode-imperium is ooit groot geworden door het neerzetten van looks in deze donkere kleur. Vrouwelijke iconen uit de rock ‘n rollwereld waren voor de najaarscollectie Capasa’s muze, zoals Debbie Harry en Siouxsie Sioux.

Andrew Gn

Portretten uit het Victoriaanse tijdperk als ook zwart-wit fotografie leidde bij Andrew Gn tot een donker palet. Maar in plaats van hoog dicht geknoopte en lange outfits, bleek de algehele look meer sex-appeal te ademen met korte rokjes en lagen kant.

Goth was ook duidelijk een belangrijk thema met platform laarsjes voorzien van veters, georgette blouses met volle mouwen en opengewerkt kant of veren. Ook het Victoriaanse motief kwam terug, een overdaad van luxe en hier en daar het zwart toch gecombineerd met een inktblauw alsof er schaduwen over de stoffen spelen.

Valentin Yudashkin

De Russische Yudashkin die in Parijs showde voor herfst/winter 2012 toonde natuurlijk een tikkeltje tsaristische uitstraling met een onderkoeld coole look. Korte jurkjes met details van een korset als ook een ode aan rock ‘n roll met minimalistische insteek gaven bovendien een knipoog aan de jaren '90.

Zwart kreeg extra energie in de collectie door toevoeging van een geometrische twist, zoals diamantvormige plooien en verticale strepen in matte en glanzende stoffen. Speciaal voor de Russische elite werd er bovendien nog een glinstering en versiering toegevoegd op onder andere twee kanten cocktailjurkjes.

Style tips

Kies niet zomaar voor een LBD of zwart broekpak, maar durf juist verschillende texturen en materialen te combineren. Zo ontstaat er diversiteit en spanning in de outfit met bijvoorbeeld een fluwelen top, leren shorts en kanten handschoentjes.

Voor liefhebbers van toch een vleugje kleur kan er zoals op Andrew Gn’s catwalk gekozen worden voor een mix met donkerblauw. Houd de look verder wel vrouwelijk en krachtig met eventueel donker opgemaakte ogen en een paar rijglaarsjes.

'Zwart is het nieuwe zwart'