AMSTERDAM - De beste bitterbal van Amsterdam is afkomstig van Patisserie Holtkamp en wordt geserveerd bij Café Luxembourg. Dit blijkt uit een test die onlangs is gehouden in de hoofdstad.

Vijf maanden testte een onafhankelijk team onder leiding van Vincent van Dijk van HBMEO bitterballen bij meer dan 140 cafés, hotelbars en restaurants. De testers bezochten anoniem en onaangekondigd horecagelegenheden door de hele stad.

“De kalfsbitterbal van Holtkamp staat met stip op één. Deze kwaliteitsbal is zeer subtiel en heeft een flinterdun krokant jasje door een fijne paneerlaag. Het interieur van een romige ragout, rijk gevuld met kalfsvlees en een goede balans tussen de overige ingrediënten. Luxembourg serveert deze respectvol, zonder pretenties,” zegt Vincent van Dijk. “Dit café heeft volgens ons het beste balgevoel van de hele stad.”

De meeste ballen blijken afkomstig te zijn van Van Dobben of Oma Bobs Snacks, waarbij de laatste volgens de testers beduidend beter van kwaliteit is.

In het algemeen waren de testers te spreken over de kwaliteit van de bitterbal. “Slechts één keer hebben we de ballen terug moeten sturen, omdat deze nog bevroren waren en slechts één keer hadden ze iets te lang in het frituurbad gelegen”, aldus Van Dijk.