AMSTERDAM - Modeontwerpster Miuccia Prada maakt zich zorgen over het grote aantal Italiaanse modebedrijven dat in buitenlandse handen is gekomen. “De Italiaanse modebranche dreigt tweederangs te worden”, zegt ze in een zeldzaam interview.

Prada ziet in het vertrek van belangrijke ontwerpers naar Parijs een bewijs van de degradatie van de Italiaanse modebranche, zo meldt de website Fashionunited.

De ontwerpster haalt daarbij niet alleen het vertrek van ontwerper Raf Simons naar Dior als voorbeeld aan, maar geeft toe dat ze haar eigen Miu Miu collecties inmiddels ook liever in Parijs dan in Milaan toont. In Italië zou minder geld, middelen en cultuur zijn.

Lot

De bezorgde ontwerpster noemt ook de recente overname van het modehuis Valentino. Ze vreest dat de gespecialiseerde vakmensen van modehuizen worden gereduceerd tot productiemedewerkers als de bedrijven overgaan in buitenlandse handen.

"Als onze merken de grenzen overgaan, komen de reputatie, de glamour, de naam en de besluitvorming in andere handen. Dan worden wij aan ons lot overgelaten en gedegradeerd", zegt Prada.

De ontwerpster houdt de Italiaanse media medeverantwoordelijk. Die zou mode niet serieus nemen en geen rekening wordt houden met de commerciële aspecten en de werkgelegenheid die de sector biedt.