AMSTERDAM - De Nederlandse vrouw is blij met haar lijf, maar liefst 62 procent geeft haar lichaam een cijfer zeven of hoger.

Zo blijkt uit het grote zelfbeeldonderzoek van het blad Viva, uitgevoerd onder 890 Nederlandse vrouwen.

Ondanks de algemene tevredenheid, geeft 34 procent aan soms jaloers te zijn op de figuurtjes van de modellen in tijdschriften. Een klein aantal (6 procent) zegt er zelfs een minderwaardigheidscomplex van te krijgen. Daarnaast heeft de partner invloed op het zelfbeeld van de vrouw. Zo zit 26 procent in een relatie lekkerder in haar vel en is 23 procent dan zelfverzekerder.

Wanneer de zomer aanbreekt, staat de Nederlandse vrouw niet direct te juichen. Bijna een kwart wordt niet vrolijk van het idee in een bikini naar het strand te gaan en bijna een derde probeert nog wat kilo's kwijt te raken.

Toch zit 70 procent lekker in haar vel en is 29 procent zo tevreden met haar eigen lijf dat ze niets zou willen laten veranderen. Vrouwen zijn het meest tevreden met hun ogen (21 procent), gevolgd door het haar (12 procent) en de borsten (11 procent). Het minst blij wordt de Nederlandse vrouw van haar buik (23 procent), benen (14 procent) en billen (12 procent).