AMSTERDAM - Lach en je lijkt jonger. Tenzij je jonger bent dan 40 jaar, dan kan je beter neutraal kijken om niet ouder over te komen. 

Dat blijkt uit het Science Live project van onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam.

Ze verzamelden en analyseerden de gezichtsuitdrukkingen van bijna 500 bezoekers van technologiemuseum NEMO in Amsterdam.

Informatici Theo Gevers en Albert Ali Salah vroegen aan de proefpersonen om niet oprecht te lachen. Daarna werd ook een echte lach opgenomen. Ook moest iedereen boos, blij, verdrietig, verrast en angstig kijken. Met computersoftware werden de gezichtsuitdrukkingen geanalyseerd.

De snelheid waarmee mondhoeken omhooggaan, het knijpen met de ogen en andere karakteristieken werden bekeken. Die kennis is te gebruiken voor computers die leeftijden raden, emoties herkennen en menselijk gedrag analyseren. ''Die software kan in de toekomst bijvoorbeeld gebruikt worden om te herkennen of iemand oud genoeg is om drank of tabak te kopen. Of bij reclame-uitingen’’, aldus Gevers.

Inmiddels kan de software basisexpressies herkennen. ''We gaan nu verder onderzoeken of ook nuances mogelijk zijn, zoals bijvoorbeeld een sarcastische lach of een vriendelijke blik.’’