AMSTERDAM - Al is de eerste grote stroom vakantiegangers het afgelopen weekeinde al vertrokken, nog steeds stromen boekingen voor een goedkopen zonvakantie bij de reisorganisaties binnen.

Daarbij gaat de voorkeur vaak uit naar 'all inclusive'. Niet alleen omdat veel mensen het 'lekker makkelijk' vinden dat voor hun natje en droogje gezorgd wordt, maar ook omdat ze dan van tevoren precies weten wat ze uitgeven. Dat zegt Hannah de Zoete van reisorganisatie TUI, waar ondermeer Kras.nl en Arke onder vallen.

De vroege uitschakeling van het Nederlandse elftal op het EK was voor duizenden mensen het moment om nog snel een buitenlandse vakantie te regelen. Door het vaak matige weer en de slechte vooruitzichten, gaat die stroom nog steeds door.

Boven aan de lijst van favoriete zonbestemmingen staan Spanje, Turkije en Griekenland. In principe zijn vakantiegangers die nu nog snel een zomervakantie meepakken, niet goedkoper uit dan degenen die al drie, of vier maanden geleden boekten. Ook vroegboekers kregen al korting.

Griekenland

''Alleen de last minutes naar Griekenland en dan vooral naar plaatsen als Kos en Kreta, zijn nu goedkoper dan in het voorseizoen. Hannah de Zoete: "Dat komt omdat de belangstelling voor Griekenland dit jaar duidelijk minder is. Door de sociale onrust is er nog volop ruimte."

Wie goed zoekt kan nog onder de 1000 euro met z’n tweetjes all inclusive acht dagen naar de Griekse zon. Dat is inclusief de vliegreis.

Tevreden

Volgens Marthijn Tabak van Zoover.nl, dat beoordelingen van toeristen over vakantiebestemmingen publiceert, zijn bezoekers meestal heel tevreden over all inclusive hotels, die in de jaren 90 voor het eerst in Turkije aangeboden werden en daarna een grote vlucht namen. Tabak: '' Gemiddeld scoren de grotere all inclusieve hotels in Turkije een 7,7.

Maar de waardering voor sommige accommodaties in Turkije, Spanje of Griekenland, halen meer dan een 9. We zien dat vakantiegangers er graag komen om zich volledig te ontspannen en verzorgd te worden. Ze richten zich minder vaak op de omgeving.

Tabak: ''Er wordt ook over geklaagd. Dan is het eten niet lekker of te koud, zijn de buffetten soms leeg of moeten teveel mensen tegelijk opscheppen. Afgelopen jaar werd er het meest geklaagd over Russische medereizigers. Daar heel ver onder komen de klachten over Engelsen en Duitsers."