AMSTERDAM - De stylisten van WeLikeFashion vertalen voor NU.nl wekelijks een catwalktrend naar de kledingkast. Dit keer een lofzang op de blazer gesponnen uit bouclé.

Voor wie de documentaire over Chanel met ‘les petites mains’ (de naaisters) heeft bekeken, weet dat er veel vakmanschap achter het modehuis schuilt. Zo ook het bouclégaren dat voor tal van Chanel tweedjasjes wordt gebruikt en waar een dame op het Franse platteland op een stokoud weefgetouw het garen, dat uit minimaal twee draden wordt gemaakt, creëert. Vergeet het stijve, nette jasje voor zakelijke vrouwen en denk aan een meer boho of gedecoreerde variant á la Thu Thu of Elizabeth & James.

Rossella Jardini van Moschino koos ook voor een tweed jasje in zoet roze binnen het thema Truman Capote’s 1966 Zwart en Wit Bal. Zoals te verwachten van Moschino was de blazer hier meer speels, meisjesachtig en uitgesproken voor een uitstraling met knipoog.

Oscar de la Renta

Zo’n statement jasje in bouclé werd ook toegevoegd aan de levendige collectie van Oscar de la Renta vervuld van kleur. Veelal roodharige modellen struinden de catwalk af in een enerzijds conservatief mantelpakje of pantalon, maar in letterlijk een eigentijds jasje.

Couture creaties werden bij De la Renta ook gemixt met meer casual kledingstukken voor een straats chique gevoel met allure. Het prachtige handwerk was ook onderdeel van de collectie en goed zichtbaar op de catwalk, waaronder natuurlijk het bouclé materiaal.

Chanel

Chanel in ijzig wit en pastel toonde wederom de klassieker uit zijn modehistorie, namelijk het tweed jasje. Zo’n blazer in verschillend garen kwam in een bijna vierkant en kort model, van lichte tot donkere kleur, en open gedragen.

Dit klassieke ontwerp in bouclé opende de show en werd gecombineerd met stijlvolle rok tot op de knie en een zilverkleurig schoentje. De look is vooral strak en modern met op de achtergrond een zeelandschap dat Karl Lagerfeld bedacht en ter inspiratie architect Zaha Hadid.

Style tips

Zo’n bouclé blazer kan op vele manieren gedragen worden, want het oogt gekleed, maar soms ook eclectisch in kleurig garen. Gooi dit kledingstuk bijvoorbeeld over een jurk die tot de grond reikt of combineer met denim shorts.

Durfals mixen het bouclé jasje, voorzien van metallic detail of versiersel, ook met een pantalon of skinny met print. Tot slot mag de look iets extra’s krijgen met bijzonder sieraad of juist een zwaar, metalen horlog.