AMSTERDAM - Het heeft maar liefst vier jaar geduurd en zelfs het waslabel is van gerecycled polyester gemaakt. Marks & Spencer komt met het meest duurzame pak ter wereld.

Marc Bolland, CEO van het Britse warenhuis, showde dinsdagochtend tijdens de lancering trots het pak waar ze vier jaar aan hebben gewerkt en vertelde daarbij dat hij er zelf onmiddellijk een bij had besteld toen hij het voor het eerst aantrok.

Het pak is gemaakt van Australische organische wol geverfd in Italië met een techniek goedgekeurd door Global Organic Textile Standard (GOTS). Kleding met dit keurmerk moet voor minstens 70 procent uit biologische vezels bestaan. De geverfde wol is in Italië tot een draad gespannen en vervolgens naar China verscheept, samen met een twintigtal andere - zo duurzaam mogelijke - componenten. De stiksels zijn gemaakt van gerecyclede PET-flessen, de ritsen van gerecycled polyester en de knopen zijn gemaakt van oude knopen die anders op de stortplaats zouden zijn geëindigd.

"Hoewel het in termen van duurzaamheid zo radicaal is als we het kunnen maken, is het nog steeds een mooi pak, past het goed en heeft het een goede prijs", zo meldt Mark Summer, specialist op het gebied van duurzaamheid bij Marks & Spencer.

Nog duurzamer

Op dit moment zijn er slechts 500 stuks van het pak geproduceerd en worden er testen uitgevoerd om ieder aspect van de productie van het pak nog duurzamer te maken.

Marks & Spencer verwacht tegen het eind van 2012 meer duurzame kleding op de markt te brengen, zo meldt Telegraph.