AMSTERDAM – Het theater-restaurant Bouwkunde in Deventer heeft de finale van het Variatiegerecht van het jaar 2012 gewonnen.

De wedstrijd werd georganiseerd door de Stichting variatie op de kaart. De prijs voor vegetarische gerechten in restaurants is bedoeld om het ontwikkelen van vegetarische gerechten te stimuleren.

Chefs Nickey Vlierhuis en Lucas Groenewold waren verantwoordelijk voor het vegetarische gerecht dat bestond uit gekonfijte aardappel op Hollandaisesaus met zuring in een ring van gerookte hazelnoot, taggiache-olijven, doperwten, aardappelkaantjes, gebakken artisjok en groene en witte asperges met daarbij jonge peentjes.

Dit gerecht werd door de jury onder leiding van meesterchef François Geurds beoordeeld als de uiteindelijk winnaar. De chef van restaurant Ivy in Rotterdam koos Bouwkunde als winnaar van de in totaal vijf teams.

De rest van de jury bestond uit Antoinette Hertsenberg, culinair journalist Hilary Akers, hoofdredacteur van ELLE Eten Edine Russel en vegetarisch expert Marion Pluimes.

Smaak

Geurds gaf in zijn oordeel over het gerecht aan dat de smaak de doorslag gaf. "Dit gerecht heeft alles wat een goed vegetarisch gerecht moet hebben: goede structuren en texturen, een prima balans in de verschillende smaken, een volwaardig vegetarisch gerecht met voldoende voedingswaarde", aldus Geurds

Het winnende gerecht zal op de kaart komen bij restaurant Bouwkunde én het recept komt voor consumenten beschikbaar op de site www.variatieopdekaart.nl.

Duurzaamheid

Dit jaar waren er ook prijzen voor het meest duurzame en het meest creatieve gerecht. Café-restaurant Louter werd winnaar van de Duurzaamheidsprijs. Het gerecht bevatte geen zuivelproducten of ei en met de bereiding is weinig afval gemoeid.

Voor originaliteit en creativiteit werd het gerecht van Villa Sasso uit Haren bekroond. Zij hadden zich laten inspireren door de elementen land, zee en lucht, waardoor een gerecht ontstond met drie componenten: groenten van het land, groenten van nabij de zee en een geurig truffelbroodje.