PARIJS - Minder dan zes op de tien Europeanen (58 procent) is van plan dit jaar op zomervakantie te gaan.

Dat is het laagste peil dat ooit gemeten is bij onderzoek door Ipsos/Europe Assistance dat sinds 2005 jaarlijks plaatsvindt.

''De crisis raakt eindelijk de vakantieplannen'', concludeert het rapport dat donderdag is verschenen. Veel ondervraagden zeggen niet langer meerdere vakanties te boeken.

Vooral Italianen, Spanjaarden en Britten hebben hun zomervakantie wegbezuinigd. Van de Britten en Spanjaarden trekt nog slechts de helft (51 procent) deze zomer op pad. Fransen zijn de enigen die vaker weg gaan deze zomer: met 70 procent zijn ze nu de fanatiekste vakantiegangers.

Besteden

De Zuid-Europeanen zijn bovendien van plan fors minder te besteden aan hun vakantie. Daarentegen verwachten Duitsers en Fransen juist meer geld uit te geven.

Iets meer Europeanen zeggen hun vakantie dit jaar in eigen land te houden (48 procent, een stijging van 1 procentpunt). Veruit de meesten blijven in Europa, waarbij Frankrijk de titel van favoriete bestemming heeft overgenomen van Italië.

Verrassing

Volgens het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC) komen de resultaten van Ipsos niet als een verrassing. ''We verwachten een daling van het aantal Britten, Spanjaarden en Italianen.

En voor de buurlanden België en Duitsland zet de groei door. Belgen en Duitsers zullen mede door de slechte economische omstandigheden dichterbij huis blijven en daar profiteert Nederland van'', aldus Thérèse Ariaans van NBTC.

Volgens het bureau bezoeken in totaal zo’n 3,6 miljoen internationale bezoekers ons land in de zomermaanden. Daarvan is een derde Duitser, 12 procent Brit en 11 procent Belg. Ongeveer 11 procent is Italiaan en Spanjaard.

Ook veel Nederlanders slaan de zomervakantie dit jaar over. Onderzoeksbureau NBTC-NIPO voorspelde vorige week dat er de komende zomer 400.000 minder Nederlanders op vakantie gaan dan vorige zomer.