AMSTERDAM - De Spaanse Elena Arzak (42), chefkok van het restaurant Arzak in San Sebastian, is door het Britse tijdschrift Restaurant uitgeroepen tot beste vrouwelijke chef van de wereld.

Arzak leidt samen met haar vader Juan Mari Arzak een familierestaurant dat drie sterren kreeg in de Michelin-gids. Ze behoort tot de vierde generatie van de familie die het restaurant leidt sinds de opening in 1897.

De winnares studeerde in het Zwitserse Luzern en werkte daarna in Frankrijk, bij befaamde restaurants als Troisgras, Bras, Pierre Gagnaire en Carré de Feuillants. In Spanje werkte ze in El Bulli.

Arzak ontving haar prijs in Reims. Ze volgt Anne-Sophie Pic van restaurant Pic à Valence op, de enige vrouw in Frankrijk die met drie Michelin-sterren bekroond werd.

Het tijdschrift Restaurant maakt elk jaar een lijst met de beste 50 restaurants van de planeet samen, die door 800 internationale critici en gastronomische experts wordt samengesteld. In 2010 en 2011 werd het Deense Noma tot 's werelds beste restaurant gekozen. Op 30 april wordt in Londen de nieuwe lijst bekend gemaakt.