ASPEREN – Sneeuwwitje die Disneyland niet in mag, illegale aardappelen en inbreken in een museum om je eigen werk op te hangen. Diverse kunstenaars gaan in Fort Asperen de strijd aan met het onderwerp grenzen.

Vtwonen bezocht de expositie Too late, too little (and how) to fail gracefully in Fort Asperen. Daar laten kunstenaars met een tikkeltje ironie zien dat erop allerlei manieren grenzen en barrières overschreden worden.

Met de kunstenaarsprojecten en activiteiten worden bezoekers uitgedaagd om hierover na te denken.

Niet-Europese aardappelen

We blijken vaker grenzen te overschrijden dan we denken. Wat is bijvoorbeeld de grootte, kleur en vorm van een Europese aardappel? De Zweedse Åsa Sonjasdotter plantte zonder dat ze het wist illegaal aardappelen. Ze kreeg een boete omdat de aardappelen niet EU-geregistreerd waren.

Tuinieren was een politieke kwestie geworden. Een protest tegen de regelgeving vertaalt ze in haar Patato Perspective. Een aardappelproject waarin ze twee veldjes beplant met twee soorten aardappelen: Bintje en Sarpo Mira. De twee soorten zijn zo geplant dat er tussen de twee veldjes een zogenaamd besmettingsgebied ontstaat. Wat voor nieuwe illegale aardappel zou er hieruit ontstaan?

Sneeuwwitje


Pilvi Takala mocht op 9 juni 2011 de Prix de Rome in ontvangst nemen. In The Real Snow White doet ze onderzoek naar sociale conventies. Ze kijkt naar de grenzen van het normale gedrag. Hoe? Door verkleed als Sneeuwwitje naar Disneyland Parijs te gaan.

Ze wordt tegengehouden door de bewakers. In een absurd vraaggesprek, waarin duidelijk wordt dat kinderen wel verkleed Disneyland in mogen en Sneeuwwitje niet alleen meer een tekenfiguur is ontrafelt ze de strenge copyright barrières van Disney.

De expositie is van 11 juni tot en met 25 september in KunstFort Asperen.