AMSTERDAM - Hoewel veel koppels in een vroeg stadium seks hebben met elkaar, is dit althans volgens Amerikaans onderzoek niet goed voor de relatie. Relaties van stellen die langer wachten worden door 22 procent als stabieler ervaren.

Het onderzoek werd uitgevoerd door de religieuze Brigham Young University in de Amerikaanse staat Utah. Die universiteit is nauw verbonden aan de streng religieuze Mormoonse kerk. Studenten zijn gebonden aan een gedragscode die seks buiten het huwelijk verbiedt, net als gebruik van drugs of alcohol.

Ruim 2000 getrouwde Amerikanen vulden een online enquête in, waarin onder anderen werd gevraagd op welk moment in de relatie zij seksueel actief werden.

Vervolgens werden de antwoorden van koppels die wachtten met seks tot zij getrouwd waren vergeleken met stellen die startten met seks in de beginfase van hun relatie.

Meer tevreden

Met het wachten met seks bleken voordelen samen te hangen. Zo zijn koppels die wachten 20 procent meer tevreden, maar ook de stabiliteit van de relatie ligt met 22 procent een stuk hoger dan degenen die vroeg aan seks beginnen, zo meldt Times of India.

De kwaliteit van de seks wordt 15 procent hoger beoordeeld en de communicatie binnen de relatie 12 procent beter.

Voor koppels die na een tijd pas aan seks beginnen, maar nog wel voor het huwelijk, zijn de voordelen ongeveer de helft zo sterk.

Meer dan seks

“De meeste onderzoeken naar dit onderwerp zijn gericht op individuele ervaringen en niet op de timing binnen de relatie”, aldus Dean Busby, leider van het onderzoek en professor van de School of Family Life aan de universiteit van Brigham.

“Een relatie is meer dan alleen seks en degenen die er langer mee wachten, zijn meer tevreden met het seksuele aspect van hun relatie. Ik denk dat dit komt omdat ze geleerd hebben om goed met elkaar te praten en de vaardigheden hebben om aan eventuele problemen te werken”, zo meldt Busby.