AMSTERDAM - Nederlanders zouden graag wat meer tijd voor zichzelf nemen en dan met name de dertigers. Maar liefst 75 procent geeft aan te weinig vrije tijd te hebben.

De vijftigplussers hebben daar minder last van, in die categorie is juist 60 procent tevreden met de hoeveelheid vrije tijd. Zo blijkt uit onderzoek uitgevoerd in opdracht van portmerk Offley Port onder 511 respondenten van 18 jaar en ouder.

Van de vrije tijd die de Nederlander heeft, wordt volop genoten. Vooral vrouwen (40 procent) genieten intens van de tijd die zij voor zichzelf nemen, hoewel de mannen er ook wat van kunnen (30 procent).

Maar liefst 44 procent van de ondervraagden vindt het lastig om tijd voor zichzelf te nemen, hoewel het 46 procent wel steeds beter afgaat. Als het vrijetijdsmomentje dan lukt, is de Nederlander het liefst buiten. Zo ontspant de Nederlander na een dag werken het beste in de tuin, op balkon of dakterras.

Favoriete vrijetijdsbesteding

Wandelen en zonnen scoort bij zowel mannen als vrouwen erg goed als meest relaxte vrijetijdsbesteding, maar de nummer één voor vrouwen (62 procent) is met een boekje naar buiten. De man stapt liever op de fiets (42 procent).

Het overgrote deel van de ondervraagden, 80 procent, hecht veel waarde aan af en toe een momentje voor zichzelf. Twee derde heeft zelfs tijd voor zichzelf nodig om gelukkig te zijn.