AMSTERDAM - De Little Black Dress (LBD) oftewel het korte zwarte jurkje, is verreweg het favoriete kledingstuk uit de kast van de vrouw. Het ontwerp van het jurkje wordt zelfs beter gewaardeerd dan het ontwerp van de Coca Cola fles.

Maar liefst 64 procent van de vrouwen noemt de LBD als haar favoriete kledingstuk, zo blijkt uit onderzoek waarin 1.000 Britse vrouwen gevraagd werd naar hun favoriete ontwerp.

Na de LBD, volgt de Coca Cola fles als best gewaardeerde ontwerp en op de derde plek noemen vrouwen een Jaguar. Ook mannenkleding komt in de top 10 voor. Zo belandt het pak en de zwarte stropdas op een vierde plaats en staat een krijtstreep pak op de tiende plek.

Eerste LBD

Coco Chanel ontwierp in 1926 het eerste zwarte jurkje, een jurk in een kleur die toentertijd alleen op begrafenissen werd gedragen. Hoewel haar ontwerp gepubliceerd werd in Vogue, duurde het even voordat het door de grote menigte werd opgepakt.

In 1961 droeg Audrey Hepburn in de film Breakfast at Tiffany's een zwart jurkje van Givenchy, dat in 2006 voor 525.000 euro onder de hamer ging bij veilinghuis Christie's, zo meldt Daily Mail.