AMSTERDAM - Het kopen van een designertas in Chinatown in New York wordt een gevaarlijke onderneming. Kopers riskeren een hoge boete en zelfs een gevangenisstraf van 1 jaar.

Margaret Chin, vertegenwoordigster van het Chinatown district, introduceert de nieuwe maatregelen om te voorkomen dat Chinatown een marktplaats voor neptassen wordt.

“We willen niet bekend staan als de plaats waar mensen hun nepartikelen aanschaffen", zegt Chin tegen New York Post.

Toenemende vraag

’’Het is een groot probleem, mensen blijven komen, de industrie groeit en we moeten de vraag stoppen’’, aldus Chin. “We moeten de mensen laten weten dat zij de vraag naar deze artikelen voeden.”

Chin waarschuwt dat de neptassen vaak worden geassocieerd met kinderarbeid en andere criminele activiteiten zoals terrorisme. “De straf lijkt overdreven, maar het is noodzakelijk het groeiende probleem te beteugelen.”

Waarschuwingsborden


Als de wet erdoor komt, zullen speciale borden het winkelend publiek waarschuwen over de nieuwe regels. De wet bepaalt dat kopers moeten weten dat hun aangeschafte producten zijn nagemaakt, vanwege de lage prijs en de locatie waar ze verkocht worden.

Mensen die een neptas in bezit hebben, worden overigens niet opgepakt door de politie. De nieuwe maatregelen gelden alleen als een persoon daadwerkelijk betrapt wordt tijdens het kopen, aldus het wetsvoorstel.