AMSTERDAM - Tot voor kort gingen grote modellenklussen nauwelijks naar Aziatische modellen en werden ze slechts gebruikt om diversiteit in campagnes en tijdschriften te brengen. Daar lijkt nu verandering in te komen.

Modellen als Fei Fei Sun en So Young Kang openen steeds vaker modeshows en verschijnen steeds meer als middelpunt in campagnes en editorials.

Het keerpunt lijkt in oktober te zijn begonnen, toen Louis Vuitton acht Aziatische modellen castte voor hun show. 'Normaliter' laten labels hooguit een of twee modellen van Aziatische afkomst meelopen.

Vogue wijdde in hun decembernummer een volledige editorial aan Aziatische modellen, vergezeld met een artikel waarin stond dat ze 'het traditionele beeld van schoonheid herdefiniëren'. Ook Ricardo Tisci toonde interesse in modellen uit het Verre Oosten. Zijn lente 2011 couture collectie voor Givenchy werd geheel gepresenteerd door Aziatische schonen.

Liu Wen

Eén van de populairste modellen op dit moment afkomstig uit Azië is Liu Wen, die al zeven catwalk seizoenen op haar naam heeft staan en momenteel het gezicht is van ck Calvin Klein en voor de herfstcampagne van Dolce & Gabbana zal poseren.