Beautyingrediënt onder de loep: Hamamelis

Op Cosmopinie staat informatie over cosmeticaproducten, beautytrends en -ingrediënten. Sommige ingrediënten uit de natuur worden al jarenlang gebruikt in cosmetica. Een voorbeeld is hamamelis.

Hamamelis, of toverhazelaar, is op het label van je cosmeticaproduct te herkennen aan de Engelse vertaling witch hazel, of de INCI-naam Hamamelis Virginiana. Een destillaat gemaakt van de bladeren en bast van deze struik wordt al jarenlang gebruikt in cosmetica: hamameliswater.

Hamamelis werd traditioneel gebruikt om wondjes, jeuk en huiduitslag te behandelen en is in cosmetica vooral populair in producten voor de vette en onzuivere huid, vanwege de adstringerende (porie-samenstrekkende) eigenschap.

Acne

Ook wordt hamameliswater ingezet tegen acne, om zwellingen van ontstekingen te verminderen, vaak in de vorm van een gezichtstoner of een aanstipstift. In klinische tests is ook een ontstekingsremmende werking aangetoond. Daarnaast werkt hamamelis als een anti-oxidant.

Klein nadeel van hamameliswater is volgens cosmeticacriticus Paula Begoun het alcoholgehalte en de tannine die het bevat, welke de huid kunnen irriteren bij veelvoudig gebruik.

Gerecenseerde producten met hamamelis

hamamelis

Clinique Clarifying Lotion 2 – beoordeling: 3.5 uit 5

Vichy Normaderm hydraterende verzorging – beoordeling: 3.5 uit 5

Dermalogica Oil Control Lotion - beoordeling: 3.9 uit 5

Babé Spot Control Stick – beoordeling: 4.6 uit 5
 

Tip de redactie